0 items -  0,00

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie behoort net als graan en wijn tot de drie gezegende producten.

De Olea europaea of te wel de olijfboom is een plant uit het Middellandse Zeegebied. Men gebruikte reeds duizenden jaren terug de producten van de olijfbomen. De eetbare olijven, de olie in de voeding, olijfolie als geneesmiddel, als schoonheidsproduct. Olijfolie werd ook als offergave gebruikt en men vulde er olielampjes mee voor verlichting. Odysseus maakte zijn bed van olijfhout. De olijftak is het symbool van vrede en overwinnaars bij de Olympische spelen kregen een krans van olijftakken. Bij de Olympische spelen van 2004 in Griekenland werd dit gebruik weer in ere hersteld.

Zeus was de beschermer van de heilige olijfbomen.

Het verbouwen van de olijfboom was eeuwenlang een van de belangrijkste bezigheden van de inwoners van de Griekse schiereilanden. Tijdens de Romeinse tijd raakte de olijfolie bekend in grotere gebieden.

Olijfolie was in de oudheid onmisbaar voor het bereiden van graanproducten, groentesoorten en peulvruchten. Tegenwoordig is olijfolie nog steeds een hoofdbestanddeel in de keukens van de Mediterrane landen. Het eten van de Kretenzer wordt beschouwd als het beste voorbeeld van het voedingspatroon van de landen rond de Middellandse Zee. Kretenzers hebben het laagste percentage hart- en vaatziekten en kanker. Men veronderstelt dat hun goede gezondheid te maken heeft met de grote consumptie van olijfolie.

Inmiddels raakt men ook in het westen van Europa steeds meer overtuigd van de gezonde werking van olijfolie indien we het gebruiken bij het bereiden van onze maaltijden. Olijfolie bevat voor het grootste deel onverzadigde vetzuren. Olijfolie draagt hierdoor bij tot het verlagen van het LDL-cholesterol (Low Density Lipoproteïne). Dit is het schadelijke cholesterol dat zich in het menselijk lichaam bevindt. Dit in tegenstelling tot vetproducten als boter en margarine, die westerlingen gebruiken bij het bereiden van hun maaltijden. De term “mediterraan dieet” hoort men steeds meer vallen onder patiënten van hart- en vaatziekten. Ook preventief wijzen artsen en diëtisten hun patiënten inmiddels op het gebruik van olijfolie ter voorkomen van onze westerse welvaartziekten.

Voor olijfolie kent men o.a. de kwaliteitsaanduiding ‘Appellation d’orgine Protégé’

Voor ‘Appellation’ selecteren wij de beste soorten olijfolie uit diverse olijfolieproducerende landen.

Net als wijn kan men olijfolie een goddelijk product noemen.